biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 20. hét

2012 május 21. - 15:00 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A héten fegyveres civileknek és a jemeni hadseregnek közösen sikerült kiűzniük az al-Kaida tagjait Lodar városából. A hadsereg a többi elfoglalt városban is sikereket ért el, a védelmi minisztérium szerint összesen 60 szélsőségest, közöttük parancsnokokat is, sikerült megölniük.

 
Pénteken meggyilkolták az Iraki Biztonsági Erők egy tisztjét és családját Bagdadban. A terrorelhárító tisztet feleségével és három gyermekével együtt lőtték le ismeretlen fegyveresek, akik péntek este hangtompítós fegyverekkel támadták meg a családot saját otthonukban. Minisztériumi források szerint a támadás Észak-Bagdad síita többségű városrészének szomszédságában történt. Tisztviselők szerint a szerdai, csütörtöki és pénteki bagdadi támadásokat leszámítva, amelyek során 28-an vesztették életüket, az iraki fővárosban viszonylagos nyugalom van. Az erőszakos cselekmények száma jelentősen csökkent 2006 és 2007 óta, azonban így is folyamatosak a merényletek, és a fegyveres támadások szerte az országban. Áprilisban 126, márciusban pedig 112 iraki vesztette életét az instabil biztonsági helyzet következtében.
 
Május 19-én, szombaton gépkocsiba rejtett pokolgép robbant Deir al-Zor városban, Szíria keleti részében. A célpont a titkosszolgálat egy épülete volt. Legalább kilenc ember meghalt, több mint százan megsérültek. A Szír Nemzeti Tanács szerint újfent az Aszad-kormány volt a felelős támadástért, mivel ezzel próbálta elvonni a közfigyelmet arról, hogy nem képes megakadályozni a folytatódó tüntetéseket. Szintén szombaton ismeretlenek az aleppói Baath-párt központra lőttek gránátokat.
Az al-Nuszra Front eközben kijelentette, hogy mégsem a csoport volt a felelős az előző heti véres merényletekért. Ban Ki Mun szerint az al-Kaida helyi szárnya követte el őket, az előttük két nappal nyilvánosságra hozott Ajman al-Zavahiri-videó által megihletve.
A héten nyilvánosságra került egy ENSZ-jelentés, miszerint Irán továbbra is fegyvereket szállít a szír kormánynak. Tavaly a vízi szállítmányok közül hármat sikerült elfogni.  Szakértők szerint Irán egyre jobban képes az őt sújtó embargók megkerülésére, például hajóit hamis cégnevekkel regisztrálja és más országok zászlaja alatt küldi ki.
 
Egy orosz gyártású Mil Mi-17-es helikopter balesetet szenvedett Venezuelában; négy ember meghalt, tudósította a Globovision televízió csatorna. A helikopter egy gyakorlat közben zuhant le San Felipe városa közelében, pénteken. Az előzetes adatok szerint a helikopter elvesztette a farok-rotorját, mielőtt lezuhant volna. Az Mi-17 az Mi-8 Hip helikopter exportverziója, 35 ember szállítására képes.
 
A kalinyingrádi orosz exklávéban lévő Jantar hajógyár pénteken kiúsztatott egy új partraszálló hajót az orosz haditengerészetnek. Az Ivan Gren partraszálló hajó építése 2004-ben indult, de a kivitelezés a képzett munkaerő és a megfelelő pénzügyi háttér hiányának köszönhetően késett. A hajó befejezését 2013-ra várják, további három azonos osztályú hajó megrendelését fontolgatják. A 160 millió dollár értékű hajó vízkiszorítása körülbelül 6000 tonna és 13 harckocsi, 36 páncélozott személyi jármű, vagy 300 tengerészeti gyalogsági egység szállítására lesz képes. A Mistral-osztályú deszant hajó Franciaországban épül. Az Ivan Gren hajók fogják az orosz haditengerészet partraszállló erőinek a magját alkotni.
 
A Jantar hajógyárban lévő Ivan Gren partraszálló hajó (Forrás: en.rian.ru)
 
Az Orosz Űrerők fellőttek csütörtökön egy Szojuz-U hordozó rakétát egy Kozmosz-sorozatú katonai műholddal, mondta Alekszej Zolotukin ezredes, az Űrerők szóvivője. A rakétát az észak oroszországi Pleszeszk űrközpontból lőtték ki. A hivatalnok nem nyújtott adatokat az eszköz speciális környezetéből, de a NASAspaceflight.com szerint ez egy Kobalt-M kémműhold lehet, fejlett felderítő és terep feltérképező képességekkel ellátva. Ebben az értelemben a Szojuz-U csatlakozni fog az orosz Oko (szem) orbitális rakéta korai figyelmeztető hálózathoz, amely körülbelül 70 műholdat tartalmaz. A Szojuz-U rakétát úgy tervezték, hogy kikerülje a személyzettel ellátott és teherszállító űrrepülőgépeket, úgy mint a speciális célú műholdak, például a Kozmosz, a Resurs-F, a Foton, és a Bion.
 
Az orosz védelmi miniszter csütörtökön kijelentette, hogy nem hozták meg a döntést miszerint visszavonják az orosz légi bázist a Kirgizisztánban található Kant várósából. Négy orosz katonai létesítmény helyezkedik el jelenleg Kirgizisztánban – a kanti légi támaszpont, egy tengerészeti tesztközpont Karakolban, egy katonai kommunikációs központ Kara-Balt-ban és egy rádió-szeizmikus laboratórium Majilji-Szuu-ban. Februárban a kirgiz elnök, Almazbek Atambajev a kanti bázist bezártnak nyilvánította, mondván sem Oroszországnak, sem Kirgizisztánnak nincs szüksége rá. Novemberben Atambajev bejelentette azt a tervét, hogy 2014-ben bezáratja a közeli amerikai légi bázist Manaszban. A kirgiz elnök elutasította azt a lehetőséget, miszerint a kirgizi hatóságok azért akarják az orosz erőket eltávolítani Kant városából, hogy az amerikai bázist átcsoportosítsák oda.
 
A Kirgizisztánban található orosz légi támaszpont (Forrás: en.rian.ru)
 
A spanyol védelmi miniszter, Pedro Morenés Szaúd-Arábiába utazott, ahol Salman Bin Abdul Aziz Al Saud herceggel, Abdala király testvérével találkozott, hogy megvitassák a két ország jövőbeli lehetséges közös projektjeit. A találkozón szóba került a globális stratégiai helyzet és a békében játszott komoly szerep, melyet Spanyolország és Szaúd-Arábia egyaránt betölt, valamint további szerződések megkötése a fegyverkereskedelem terén. A két ország delegációi jelenleg egy 3000 millió eurós üzletet szeretnének megvalósítani, amelyben az arab ország 200-270, a spanyol General Dynamics vállalat által gyártott Leopard harckocsit venne, amely a spanyol hadiipar egyik legnagyobb sikere lenne. A két ország közötti jó kapcsolatnak köszönhetően spanyol vállalatok elnyerték azt a konzorciumot, amelyben 6500 millió euróért nagysebességű vasúthálózat kiépítését vállalták Szaúd-Arábiában. Az arab országokba irányuló fegyverexport mértéke az utóbbi években jelentős növekedésnek indult, amely nem szünetelt az Arab Tavasz alatt sem. A fegyverkereskedelem mozgásának megfigyelésével foglalkozó NGO-k szerint Spanyolország ez idő alatt Egyiptomnak, Bahreinnek és Szaúd-Arábiának is szállított fegyvert. A szaúdi védelmi miniszter szerint a két ország kapcsolata nem csak „a barátságon, együttműködésen és kölcsönös tiszteleten alapul”, hanem „a minden területen megnyilvánuló stratégiai partnerségen” is.
 
Törökország koszovói nagykövete, Songul Ozan május 17-i pristinai nyilatkozatában azt mondta, hogy nagyon fontos Törökország számára a nyugat-balkáni országgal fenntartott kapcsolat, hiszen a két állam társadalma ugyanazon történelmi, kulturális és szociális alapokon nyugszik. Ozan kiválónak találja a török-koszovói kétoldalú kapcsolatot, melyet a közös vallási, társadalmi és kulturális értékekkel magyarázott. A nagykövet kiemelte a török katonai és rendőri erők részvételének jelentőségét a koszovói rendezésben. Törökország jelenleg 380 főt állomásoztat Koszovóban. A csapatok Prizrenben és Mamusaban szolgálnak, ahol nagyobb számú török kisebbség él. Az államközi együttműködések másik jelentős ága a török fejlesztés-támogatási ügynökség, amely 2004 óta több mint 200 projektet vitt véghez a közigazgatásban, az egészségügyben, az oktatásban, a kultúrában, a mezőgazdaságban és az építőiparban. Bár a kritikus hangok a történelmi kapcsolatok emlegetésekor az Oszmán Birodalom elnyomását emelték ki, a nagykövet szerint a Balkán bosnyák és albán közösségei pozitívan ítélik meg a törököket és a történelmi kapcsolatokat. Ozan szerint e kapcsolatok miatt éri meg a török cégeknek Koszovóban befektetni. Törökország jelenleg a negyedik legnagyobb befektető az országban, Szerbia, Macedónia és Németország után. Végül Ozan kitért a szerb-koszovói kapcsolatokra, amelyeket az Európai Unió felügyel, és nagyon fontosnak tartja a viszony rendezését, mivel ez az egyik fő biztosítéka a Balkán stabilitásának.
 
Május 19-én, szombaton robbantást hajtottak végre a dél-olaszországi Brindisiben található iskola bejárata előtt. A La Cosa Nostra szicíliai szervezett bűnözői csoport által kivégzett Falcone vizsgálóbíróról és feleségéről, Francesca Morvillóról elnevezett szakközépiskola előtt két robbanás is történt. Háromnegyed nyolc körül hozták működésbe a gázpalackokra erősített robbanószerkezetet egy hirdetőtábla mögötti kukában. Körülbelül tízen sérültek meg, ebből egy fiatal lány a korházba szállítása után életét vesztette, míg egy másik személyt megoperáltak, de állapota válságos. A detonáció erejét mutatta, hogy kétszáz méteres körzetben kitörtek a házak ablakai és beszakadtak a redőnyök. A tanintézményben elsősorban lányok tanulnak, akik közül a robbantás után többen sokkos állapotba kerültek. A tettes vagy tettesek kiléte egyelőre ismeretlen, de Cosimo Consales, Brindisi polgármestere nem tartja kizártnak a szervezett bűnözésben érdekelt csoportok szerepét. A Falcone-gyilkosság huszadik évfordulójáról való megemlékezésre szombaton érkezik Brindisibe a „legalitás karavánja” elnevezésű, egész Olaszországban elterjedt szervezett bűnözés ellenes megmozdulás, így nem kizárható a maffia részéről egy robbantás formájában megfogalmazott üzenet sem.

 


Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizennegyediket olvashatja, amit Varga Gergely biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

NATO Hírfigyelő - 2014. december
December hónap elsősorban a partnerkapcsolatok erősítésével és az afganisztáni misszió lezárásával telt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozott többek között Ukrajna és Irak miniszterelnökével, valamint Afganisztán elnökével, továbbá részt vett a Mediterrán Dialógus 10. és az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A 13 évig tartó ISAF-művelet zárása lehetőséget adott arra, hogy a főtitkár értékelhesse a szövetséges erők által elért eredményeket, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Afganisztán továbbra is kihívásokkal néz szembe, amelyekkel a 2015. január elsején induló új műveletnek is szembe kell majd nézni. A hónap legfontosabb eseménye a külügyminiszterek találkozója volt, ahol a résztvevők megtárgyalták a NATO reagálóképességének és készültségének fokozására eddig tett és a jövőben megteendő lépéseket, valamint ismét megerősítették támogatásukat Ukrajna irányában, a segítségnyújtás konkrét területeit is megnevezve.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
A NATO számára sok változást hozott a 2014-es év, komoly kihívások érték a szövetséget, ám a legfontosabb talán az az átrendeződés, amely e kihívások fontossági sorrendje terén volt megfigyelhető. Hiszen a hidegháború befejezése óta a fenyegetések zöme jellemzően a nem hagyományos kategóriából kerül ki, így a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja vagy a kibertérből érkező fenyegetések, azonban idén újra előtérbe került a Szövetség központi, eredeti funkciója. Az orosz fenyegetés árnyékában újra felértékelődött a kollektív védelem, annak a kérdése, hogy a szervezet képes-e garantálni tagállamai szuverenitását, lakosaik biztonságát – hiteles-e még a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye? A felmerült fenyegetésekre a walesi csúcstalálkozón adott válaszokat a Szövetség, a decemberi külügyminiszteri értekezlet homlokterében pedig elsősorban ezek végrehajtásának kérdése állt. Három központi téma emelhető ki: az Ukrajna elleni orosz agresszió, az új afganisztáni misszió paraméterei és a kollektív védelem szavatolása. Cikkünk a találkozó első két napjának eseményeit mutatja be; a harmadik napon bilaterális találkozókra került sor, amelyek a nyilvánosság kizárásával folytak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
A Baltikum válasza az ukrán válságra - A Varsói Biztonsági Fórum üzenetei
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. október

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2015 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem