biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 18. hét

2012 május 07. - 10:42 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
Szerdán a kormányerők erőszakosan feloszlattak egy diákok által szervezett tüntetést az aleppói egyetemen. Az összecsapásban legalább hét ember, köztük diák meghalt, körülbelül kétszáz embert vettek őrizetbe. Egy szemtanú szerint utána a katonák azt a kórházat is célba vették, ahol az esemény sebesültjeit is ápolták. Az egyetemet a május közepén kezdődő vizsgaidőszakig bezárták, de más város felsőoktatási intézményeiből is érkeztek hírek demonstrációkról.
A héten a szír hadsereg az iraki határvidéken volt a legaktívabb. A felkelők sem voltak tétlenek, például Deir al-Zor városánál harckocsi-állásokat támadtak meg, Aleppóban pedig autóba rejtett pokolgépet robbantott a Szabad Szíriai Hadsereg. Damaszkuszban több ilyen merénylet is történt.
Az Aszad kormány mindeközben úgy döntött, hogy a polgárháborús helyzet ellenére meg fogják tartani a jövő hétfői parlamenti választásokat. Az ellenzék ezt bojkottálni fogja, szerintük ez csak propaganda, és egy „nevetséges színdarab.”
 
Május 4-én, pénteken az Iráni Iszlám Köztársaságban megtartották a parlamenti választások második fordulóját. Az első fordulót március 2-án tartották, a 290 fős, egykamarás parlament gazdátlanul maradt 65 férőhelyéért folyt a harc mintegy 130 jelölt között a pénteki nap folyamán. A 65 férőhelyből eddig 11-et a független jelöltek, az Ahmadinezsád ellenzékének számító konzervatívok 20-at, míg az elnök támogatói csupán nyolcat tudtak megszerezni. A maradék 25 hely sorsa még nem dőlt el. Az Ahmadinezsádból kiábrándult konzervatívok már márciusban is nagy előnyre tettek szert a parlamenti férőhelyek nagy részének megszerzésével, a pénteki választás pedig csak fokozhatja ezt az állapotot. A választás - ami egyébként a Medzslisz szóvivője, Ali Laridzsáni szerint rendkívül magas részvételi arány mellett zajlott le - tulajdonképpen véglegesítette a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád kegyvesztettségét, aki még 2013 augusztusáig lehet az ország elnöke, ezt követően, mivel már két cikluson keresztül tevékenykedett, a hatályos törvények értelmében nem indulhat újra.
 
Szavazás az Iráni Iszlám Köztársaságban. (Forrás: yourmiddleeast.com)
 
Szintén pénteken Szaúd-Arábia újra megnyitotta egyiptomi nagykövetségét és visszaküldte a nagykövetét. Az előző héten azért döntött Abdullah bin Abdul Aziz király a bezárása mellett, mert egyiptomi tüntetők több mint egy hétig tartották azt körülvéve, egy kábítószer-csempészettel vádolt emberi jogi aktivista szaúd-arábiai letartóztatása ellen tiltakozva. Az esemény után Egyiptom magas rangú delegációt küldött a királyságba, a kapcsolatok helyreállítása érdekében.
 
Négy ember halt meg május 1-jén (kedden), amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy hotelben Dusamarebben. A városban éppen egy találkozó volt, ahova számos jogalkotó érkezett, hogy megvitassa, hogyan alakítsák ki a helyi közigazgatást Gagadud régióban, valamit szó esett az augusztusban esedékes választásokról is. Az országgyűlés egyik tagja, Dahir Amin Gesow elmondta a Reutersnek, hogy a kávézóban ült, amikor a merénylő besétált és felrobbantotta magát. Az áldozatok között van három jogalkotó és egy katona az Ahlu Sunna milíciából. A merénylet mögött valószínűleg az al-Shabaab állhat.
 
Oleg Osztapenko altábornagy, az orosz Űrvédelmi Erő főnöke kijelentette, hogy az európai rakétavédelmi rendszer fenyegetheti az orosz műholdakat. Egy moszkvai rakétavédelmi konferencián elmondta, hogy a szárazföldön és a tengeren lévő rakétavédelmi rendszerek nemcsak rakétavédelmi, de űrvédelmi fegyverként is használhatók. A világ különböző részein telepített rakétavédelmi komponensek lehetségessé teszik, hogy űrhajókat fogjanak el az orbitális pályájuk bármely pontján. Osztapenko altábornagy szerint a hatékony lég- és űrvédelmi rendszer a modern hadviselés egyik fontos alkotóeleme.
 
Oroszország egy új egyetem alapítását tervezi, hogy a repülőgép- és űripari szakemberek új generációját neveljék ki, mondta szombaton Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Kruniszev rakétagyár látogatásán. Rogozin szakembereket hívott meg május 18-ára, hogy a Zuhoszkij repüléskutató bázis látogatásán megvitassák az egyetemmel kapcsolatos terveket.
 
Oroszország Kazahsztánban a kazah fegyveres erők szolgáltatásaival karbantartási központok megalapítását tervezi az orosz hadsereg részére – közölte május 4-én, pénteken a RIANovosztyi. Az FSMTC (Federal Service for Military-Technical Cooperation) igazgató-helyettese, Konstantyin Birijulin elmondta, hogy megvitatta a dolgot Szergej Gromovval, Kazahsztán védelmi miniszter-helyettesével. Oroszország kész átadni a tárgyhoz tartozó technológiát Kazahsztánnak. Egy repülőgép karbantartási központ lesz az első ilyen létesítmény. A kazah katonaságnak főleg orosz fegyverei és katonai felszerelése van, beleértve több mint ezer harckocsit (T-80-asok, T-72-esek és T-62-esek), körülbelül 2500 gyalogsági harcjárművet (MBP-1-est és MBP 2-est), és páncélozott harcjárműveket (BTR-80A-sok és BTR-82A-sok), körülbelül 200 önjáró tüzérségi rendszert és legkevesebb 150 Uragan és Grad rakéta-sorozatvetőt. A kazah légierőnek 40 MiG-29-es vadászgépe, 14 Szu-25-ös vadászbombázója, 25 Szu-24-es vadászbombázója, 14 Szu-27-es vadászgépe, 43 MiG-31-es és 16 MiG-25-ös elfogó-vadászgépe, valamint 100 légvédelmi rakétakilövő berendezése van.
 
A kazah katonaság által használt orosz harckocsik (Forrás: en.rian.ru)
 
A helyi mentőszolgálat egyik illetékese szerint legalább 34 halálos áldozata és több mint húsz sérültje van a Nigéria északkeleti részén elkövetett fegyveres támadásnak. Az incidens a Yobe állambeli Potiskum egy piacán történt. Az elkövetők kiléte egyelőre még ismeretlen, de a helyi rendőrség szóvivője tudatta, hogy a potiskumi állatpiacra robbanóanyagokat dobtak, majd kézi fegyverekkel tűz alá vették. Helyi árusok beszámolója alapján a húszfős csoport a nap folyamán már megpróbálta egyszer kirabolnia a piacot, de az árusok akkor ellenálltak a támadóknak. Az afrikai országban az elmúlt években  megnövekedett az ehhez hasonló támadások száma. A Boko Haram nevű iszlamista szekta erőszakos akcióiban 2009-óta több mint ezer ember vesztette életét, így nem kizárható, hogy a május 3-án, csütörtökön napvilágot látott támadás is az ő számlájukra írható.
 
Galabin Bojevszki, bolgár olimpiai bajnok súlyemelőt első fokon kilenc év börtönre ítélte egy brazil bíróság május 3-án, csütörtökön. A 37 éves kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok férfi kilenc kilogramm kokaint próbált átcsempészni 2011 októberében a Sao Pauló-i repülőtéren. A döntés ellen a volt sportoló és ügyvédje fellebbezést nyújtott be. Bojevszki a 2000-es sydneyi olimpián nyert aranyérmet, de 2004-ben a nemzetközi szövetség nyolc évre tiltotta el, miután a 2003-as világbajnokságon, doppingvétségen kapták.
 
Az algériai-francia származású Adlene Hicheur atomfizikust négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság, miután bűnösnek találták terrorista akciók kitervelésének és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai részlegével való együttműködés vádjában. A 35 éves Hicheur egy svájci CERN részecskegyorsítóban dolgozott és az elfogott e-mail üzeneteiben a nyugati kormányok, iraki és afganisztáni háborúkért való megbüntetését kérte feltételezett al-Kaida tagoktól. A kutatót 2009 októberében vették őrizetbe, miután összefüggésbe hozták a terrorhálózat algériai szárnyával. A francia rendőrség vezetője szerint a férfi Annecyben található katonai bázist készült megtámadni, ahol többek között az afganisztáni hadműveletekben résztvevő francia egység is tartózkodik.
 
Május 3-án fogadta Szarajevóban Zlatko Lagumdzija boszniai külügyminiszter Ausztria és Szlovénia külügyminisztereit annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina európai uniós és NATO csatlakozásának lehetőségéről egyeztessenek. Lagumdzija nyilatkozatában azt mondta, 2012 a sikerek éve lesz Bosznia számára, mivel reményeik szerint jelentős lépéseket fognak tenni az euro-atlanti csatlakozás érdekében. „Ebben az évben adjuk be az EU tagsági kérelmet, így vélhetőleg elkezdhetjük a párbeszédet az unióval.” – mondta Lagumdzija, arra utalva, hogy a tagfelvételi folyamat során fontos lesz a három nemzetiség közti együttműködés. A boszniai külügyminiszter a NATO chicagoi csúcsával kapcsolatban azt reméli, a Tagsági Akcióterv ügyében pozitív fejlemények fogják jellemezni a konferenciát. Boszniának különböző politikai, jogi, gazdasági és védelmi reformokra van szüksége ahhoz, hogy a NATO tagfelvételi folyamatában előrébb léphessen. Ausztria európai és nemzetközi ügyekért felelős minisztere, Michael Spindelegger támogatásáról biztosította kollégáját, Ausztria segíteni fogja Boszniát a reformok véghezvitelében. A szlovén külügyminiszter, Karl Erjavec egyetértett osztrák kollégájával, és hangsúlyozta, Szlovénia a boszniai NATO és EU csatlakozás mellett áll.
 
A Visegrádi Négyek május 4-i védelmi miniszteri találkozóján a résztvevők nyilatkozatot írtak alá az Európai Unión belül létrehozandó 3000 fős harccsoportról, melynek felállítását 2016-ra tervezik. Az elképzelések szerint az egység első parancsnoka Lengyelország lenne, az első gyakorlatokat pedig 2015 végére tervezik. „Nagyon fontos dolog, hogy négy közép-európai ország veszi át ezt a feladatot anélkül, hogy bármely európai hatalom támogatására lenne szüksége.” – mutatott rá a kezdeményezés lényegére Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter. A felek megegyeztek abban, hogy a NATO afganisztáni missziója után is folytatják a közös kiképzési programot. Az első közös gyakorlatra jövő évben kerül sor, a „Steadfast Jazz” fantázianevű gyakorlat a közös védelemre fogja a hangsúlyt helyezni. A találkozón ezen kívül egyeztettek a katonai felszerelések közös beszerzésének lehetőségéről, illetve a közelgő chicagoi NATO konferencia témájáról.
 
A spanyol Fegyveres Erők tűzszerészei sikeresen hatástalanítottak egy motorbicikliben elhelyezett improvizált robbanóeszközt (IED) amellett a híd mellett, amely az egyetlen összeköttetést jelenti Qala-i-Naw városával. A robbanószerkezetről az afgán titkosszolgálat révén szereztek tudomást. A hidat a spanyol PRT (Tartományi Újjáépítő Csoport) egyik projektének keretén belül építették 2005 júniusában, mikor átvették Badghis tartományának ellenőrzését. Mivel ez az egyetlen ki- és bejárat a városba, ahol ráadásul a forgalmat komolyan ellenőrzik, egy esetleges robbantásos merénylet valószínűleg komoly áldozattal járt volna. Ez a közös spanyol-afgán akció jól mutatja az afganisztáni biztonsági erők fejlődését, amelynek révén egyre nagyobb terhet vehetnek le a spanyol és más nemzetek kontingensei válláról, valamint pozitív tényező lehet a májusi chicagói NATO csúcs számára is, ahol várhatóan a 2014-es afganisztáni kivonulásról és a felelősségátadásról is szó esik majd.
 
A bomba hatástalanítása (Forrás: defensa.gob.es)
 
Hackerek törtek be titkos brit katonai rendszerekbe, ismerte be Jonathan Shaw vezérőrnagy, a hadsereg kiberbiztonságért felelős tábornoka. Hozzátette, hogy a komoly incidensek száma alacsony, azonban ezek csak azok a támadások, amiről tudomásuk van, nyilvánvalóan számtalan behatolást nem észleltek. A kormányzati hálózatokat naponta éri támadás, ez azonban az első alkalom volt, amikor a védelmi minisztérium rendszereibe sikeres betörést hajtottak végre ismeretlen támadók. A tábornok elmondta: nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok (sok esetben hackerek) véleményére, illetve tanácsaira ez ügyben, hiszen ők tudják, hogy mi folyik pontosan a kibertérben.
Az elmúlt napokban a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség szerverét is támadás érte, egyelőre nem lehet tudni, hogy a két incidens között van-e összefüggés.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizennegyediket olvashatja, amit Varga Gergely biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

NATO Hírfigyelő - 2014. december
December hónap elsősorban a partnerkapcsolatok erősítésével és az afganisztáni misszió lezárásával telt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozott többek között Ukrajna és Irak miniszterelnökével, valamint Afganisztán elnökével, továbbá részt vett a Mediterrán Dialógus 10. és az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A 13 évig tartó ISAF-művelet zárása lehetőséget adott arra, hogy a főtitkár értékelhesse a szövetséges erők által elért eredményeket, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Afganisztán továbbra is kihívásokkal néz szembe, amelyekkel a 2015. január elsején induló új műveletnek is szembe kell majd nézni. A hónap legfontosabb eseménye a külügyminiszterek találkozója volt, ahol a résztvevők megtárgyalták a NATO reagálóképességének és készültségének fokozására eddig tett és a jövőben megteendő lépéseket, valamint ismét megerősítették támogatásukat Ukrajna irányában, a segítségnyújtás konkrét területeit is megnevezve.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
A NATO számára sok változást hozott a 2014-es év, komoly kihívások érték a szövetséget, ám a legfontosabb talán az az átrendeződés, amely e kihívások fontossági sorrendje terén volt megfigyelhető. Hiszen a hidegháború befejezése óta a fenyegetések zöme jellemzően a nem hagyományos kategóriából kerül ki, így a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja vagy a kibertérből érkező fenyegetések, azonban idén újra előtérbe került a Szövetség központi, eredeti funkciója. Az orosz fenyegetés árnyékában újra felértékelődött a kollektív védelem, annak a kérdése, hogy a szervezet képes-e garantálni tagállamai szuverenitását, lakosaik biztonságát – hiteles-e még a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye? A felmerült fenyegetésekre a walesi csúcstalálkozón adott válaszokat a Szövetség, a decemberi külügyminiszteri értekezlet homlokterében pedig elsősorban ezek végrehajtásának kérdése állt. Három központi téma emelhető ki: az Ukrajna elleni orosz agresszió, az új afganisztáni misszió paraméterei és a kollektív védelem szavatolása. Cikkünk a találkozó első két napjának eseményeit mutatja be; a harmadik napon bilaterális találkozókra került sor, amelyek a nyilvánosság kizárásával folytak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
A Baltikum válasza az ukrán válságra - A Varsói Biztonsági Fórum üzenetei
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. október

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2015 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem