biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 18. hét

2012 május 07. - 10:42 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

 
Szerdán a kormányerők erőszakosan feloszlattak egy diákok által szervezett tüntetést az aleppói egyetemen. Az összecsapásban legalább hét ember, köztük diák meghalt, körülbelül kétszáz embert vettek őrizetbe. Egy szemtanú szerint utána a katonák azt a kórházat is célba vették, ahol az esemény sebesültjeit is ápolták. Az egyetemet a május közepén kezdődő vizsgaidőszakig bezárták, de más város felsőoktatási intézményeiből is érkeztek hírek demonstrációkról.
A héten a szír hadsereg az iraki határvidéken volt a legaktívabb. A felkelők sem voltak tétlenek, például Deir al-Zor városánál harckocsi-állásokat támadtak meg, Aleppóban pedig autóba rejtett pokolgépet robbantott a Szabad Szíriai Hadsereg. Damaszkuszban több ilyen merénylet is történt.
Az Aszad kormány mindeközben úgy döntött, hogy a polgárháborús helyzet ellenére meg fogják tartani a jövő hétfői parlamenti választásokat. Az ellenzék ezt bojkottálni fogja, szerintük ez csak propaganda, és egy „nevetséges színdarab.”
 
Május 4-én, pénteken az Iráni Iszlám Köztársaságban megtartották a parlamenti választások második fordulóját. Az első fordulót március 2-án tartották, a 290 fős, egykamarás parlament gazdátlanul maradt 65 férőhelyéért folyt a harc mintegy 130 jelölt között a pénteki nap folyamán. A 65 férőhelyből eddig 11-et a független jelöltek, az Ahmadinezsád ellenzékének számító konzervatívok 20-at, míg az elnök támogatói csupán nyolcat tudtak megszerezni. A maradék 25 hely sorsa még nem dőlt el. Az Ahmadinezsádból kiábrándult konzervatívok már márciusban is nagy előnyre tettek szert a parlamenti férőhelyek nagy részének megszerzésével, a pénteki választás pedig csak fokozhatja ezt az állapotot. A választás - ami egyébként a Medzslisz szóvivője, Ali Laridzsáni szerint rendkívül magas részvételi arány mellett zajlott le - tulajdonképpen véglegesítette a jelenlegi elnök, Mahmúd Ahmadinezsád kegyvesztettségét, aki még 2013 augusztusáig lehet az ország elnöke, ezt követően, mivel már két cikluson keresztül tevékenykedett, a hatályos törvények értelmében nem indulhat újra.
 
Szavazás az Iráni Iszlám Köztársaságban. (Forrás: yourmiddleeast.com)
 
Szintén pénteken Szaúd-Arábia újra megnyitotta egyiptomi nagykövetségét és visszaküldte a nagykövetét. Az előző héten azért döntött Abdullah bin Abdul Aziz király a bezárása mellett, mert egyiptomi tüntetők több mint egy hétig tartották azt körülvéve, egy kábítószer-csempészettel vádolt emberi jogi aktivista szaúd-arábiai letartóztatása ellen tiltakozva. Az esemény után Egyiptom magas rangú delegációt küldött a királyságba, a kapcsolatok helyreállítása érdekében.
 
Négy ember halt meg május 1-jén (kedden), amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát egy hotelben Dusamarebben. A városban éppen egy találkozó volt, ahova számos jogalkotó érkezett, hogy megvitassa, hogyan alakítsák ki a helyi közigazgatást Gagadud régióban, valamit szó esett az augusztusban esedékes választásokról is. Az országgyűlés egyik tagja, Dahir Amin Gesow elmondta a Reutersnek, hogy a kávézóban ült, amikor a merénylő besétált és felrobbantotta magát. Az áldozatok között van három jogalkotó és egy katona az Ahlu Sunna milíciából. A merénylet mögött valószínűleg az al-Shabaab állhat.
 
Oleg Osztapenko altábornagy, az orosz Űrvédelmi Erő főnöke kijelentette, hogy az európai rakétavédelmi rendszer fenyegetheti az orosz műholdakat. Egy moszkvai rakétavédelmi konferencián elmondta, hogy a szárazföldön és a tengeren lévő rakétavédelmi rendszerek nemcsak rakétavédelmi, de űrvédelmi fegyverként is használhatók. A világ különböző részein telepített rakétavédelmi komponensek lehetségessé teszik, hogy űrhajókat fogjanak el az orbitális pályájuk bármely pontján. Osztapenko altábornagy szerint a hatékony lég- és űrvédelmi rendszer a modern hadviselés egyik fontos alkotóeleme.
 
Oroszország egy új egyetem alapítását tervezi, hogy a repülőgép- és űripari szakemberek új generációját neveljék ki, mondta szombaton Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes a Kruniszev rakétagyár látogatásán. Rogozin szakembereket hívott meg május 18-ára, hogy a Zuhoszkij repüléskutató bázis látogatásán megvitassák az egyetemmel kapcsolatos terveket.
 
Oroszország Kazahsztánban a kazah fegyveres erők szolgáltatásaival karbantartási központok megalapítását tervezi az orosz hadsereg részére – közölte május 4-én, pénteken a RIANovosztyi. Az FSMTC (Federal Service for Military-Technical Cooperation) igazgató-helyettese, Konstantyin Birijulin elmondta, hogy megvitatta a dolgot Szergej Gromovval, Kazahsztán védelmi miniszter-helyettesével. Oroszország kész átadni a tárgyhoz tartozó technológiát Kazahsztánnak. Egy repülőgép karbantartási központ lesz az első ilyen létesítmény. A kazah katonaságnak főleg orosz fegyverei és katonai felszerelése van, beleértve több mint ezer harckocsit (T-80-asok, T-72-esek és T-62-esek), körülbelül 2500 gyalogsági harcjárművet (MBP-1-est és MBP 2-est), és páncélozott harcjárműveket (BTR-80A-sok és BTR-82A-sok), körülbelül 200 önjáró tüzérségi rendszert és legkevesebb 150 Uragan és Grad rakéta-sorozatvetőt. A kazah légierőnek 40 MiG-29-es vadászgépe, 14 Szu-25-ös vadászbombázója, 25 Szu-24-es vadászbombázója, 14 Szu-27-es vadászgépe, 43 MiG-31-es és 16 MiG-25-ös elfogó-vadászgépe, valamint 100 légvédelmi rakétakilövő berendezése van.
 
A kazah katonaság által használt orosz harckocsik (Forrás: en.rian.ru)
 
A helyi mentőszolgálat egyik illetékese szerint legalább 34 halálos áldozata és több mint húsz sérültje van a Nigéria északkeleti részén elkövetett fegyveres támadásnak. Az incidens a Yobe állambeli Potiskum egy piacán történt. Az elkövetők kiléte egyelőre még ismeretlen, de a helyi rendőrség szóvivője tudatta, hogy a potiskumi állatpiacra robbanóanyagokat dobtak, majd kézi fegyverekkel tűz alá vették. Helyi árusok beszámolója alapján a húszfős csoport a nap folyamán már megpróbálta egyszer kirabolnia a piacot, de az árusok akkor ellenálltak a támadóknak. Az afrikai országban az elmúlt években  megnövekedett az ehhez hasonló támadások száma. A Boko Haram nevű iszlamista szekta erőszakos akcióiban 2009-óta több mint ezer ember vesztette életét, így nem kizárható, hogy a május 3-án, csütörtökön napvilágot látott támadás is az ő számlájukra írható.
 
Galabin Bojevszki, bolgár olimpiai bajnok súlyemelőt első fokon kilenc év börtönre ítélte egy brazil bíróság május 3-án, csütörtökön. A 37 éves kétszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok férfi kilenc kilogramm kokaint próbált átcsempészni 2011 októberében a Sao Pauló-i repülőtéren. A döntés ellen a volt sportoló és ügyvédje fellebbezést nyújtott be. Bojevszki a 2000-es sydneyi olimpián nyert aranyérmet, de 2004-ben a nemzetközi szövetség nyolc évre tiltotta el, miután a 2003-as világbajnokságon, doppingvétségen kapták.
 
Az algériai-francia származású Adlene Hicheur atomfizikust négy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte egy párizsi bíróság, miután bűnösnek találták terrorista akciók kitervelésének és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat észak-afrikai részlegével való együttműködés vádjában. A 35 éves Hicheur egy svájci CERN részecskegyorsítóban dolgozott és az elfogott e-mail üzeneteiben a nyugati kormányok, iraki és afganisztáni háborúkért való megbüntetését kérte feltételezett al-Kaida tagoktól. A kutatót 2009 októberében vették őrizetbe, miután összefüggésbe hozták a terrorhálózat algériai szárnyával. A francia rendőrség vezetője szerint a férfi Annecyben található katonai bázist készült megtámadni, ahol többek között az afganisztáni hadműveletekben résztvevő francia egység is tartózkodik.
 
Május 3-án fogadta Szarajevóban Zlatko Lagumdzija boszniai külügyminiszter Ausztria és Szlovénia külügyminisztereit annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina európai uniós és NATO csatlakozásának lehetőségéről egyeztessenek. Lagumdzija nyilatkozatában azt mondta, 2012 a sikerek éve lesz Bosznia számára, mivel reményeik szerint jelentős lépéseket fognak tenni az euro-atlanti csatlakozás érdekében. „Ebben az évben adjuk be az EU tagsági kérelmet, így vélhetőleg elkezdhetjük a párbeszédet az unióval.” – mondta Lagumdzija, arra utalva, hogy a tagfelvételi folyamat során fontos lesz a három nemzetiség közti együttműködés. A boszniai külügyminiszter a NATO chicagoi csúcsával kapcsolatban azt reméli, a Tagsági Akcióterv ügyében pozitív fejlemények fogják jellemezni a konferenciát. Boszniának különböző politikai, jogi, gazdasági és védelmi reformokra van szüksége ahhoz, hogy a NATO tagfelvételi folyamatában előrébb léphessen. Ausztria európai és nemzetközi ügyekért felelős minisztere, Michael Spindelegger támogatásáról biztosította kollégáját, Ausztria segíteni fogja Boszniát a reformok véghezvitelében. A szlovén külügyminiszter, Karl Erjavec egyetértett osztrák kollégájával, és hangsúlyozta, Szlovénia a boszniai NATO és EU csatlakozás mellett áll.
 
A Visegrádi Négyek május 4-i védelmi miniszteri találkozóján a résztvevők nyilatkozatot írtak alá az Európai Unión belül létrehozandó 3000 fős harccsoportról, melynek felállítását 2016-ra tervezik. Az elképzelések szerint az egység első parancsnoka Lengyelország lenne, az első gyakorlatokat pedig 2015 végére tervezik. „Nagyon fontos dolog, hogy négy közép-európai ország veszi át ezt a feladatot anélkül, hogy bármely európai hatalom támogatására lenne szüksége.” – mutatott rá a kezdeményezés lényegére Alexandr Vondra cseh védelmi miniszter. A felek megegyeztek abban, hogy a NATO afganisztáni missziója után is folytatják a közös kiképzési programot. Az első közös gyakorlatra jövő évben kerül sor, a „Steadfast Jazz” fantázianevű gyakorlat a közös védelemre fogja a hangsúlyt helyezni. A találkozón ezen kívül egyeztettek a katonai felszerelések közös beszerzésének lehetőségéről, illetve a közelgő chicagoi NATO konferencia témájáról.
 
A spanyol Fegyveres Erők tűzszerészei sikeresen hatástalanítottak egy motorbicikliben elhelyezett improvizált robbanóeszközt (IED) amellett a híd mellett, amely az egyetlen összeköttetést jelenti Qala-i-Naw városával. A robbanószerkezetről az afgán titkosszolgálat révén szereztek tudomást. A hidat a spanyol PRT (Tartományi Újjáépítő Csoport) egyik projektének keretén belül építették 2005 júniusában, mikor átvették Badghis tartományának ellenőrzését. Mivel ez az egyetlen ki- és bejárat a városba, ahol ráadásul a forgalmat komolyan ellenőrzik, egy esetleges robbantásos merénylet valószínűleg komoly áldozattal járt volna. Ez a közös spanyol-afgán akció jól mutatja az afganisztáni biztonsági erők fejlődését, amelynek révén egyre nagyobb terhet vehetnek le a spanyol és más nemzetek kontingensei válláról, valamint pozitív tényező lehet a májusi chicagói NATO csúcs számára is, ahol várhatóan a 2014-es afganisztáni kivonulásról és a felelősségátadásról is szó esik majd.
 
A bomba hatástalanítása (Forrás: defensa.gob.es)
 
Hackerek törtek be titkos brit katonai rendszerekbe, ismerte be Jonathan Shaw vezérőrnagy, a hadsereg kiberbiztonságért felelős tábornoka. Hozzátette, hogy a komoly incidensek száma alacsony, azonban ezek csak azok a támadások, amiről tudomásuk van, nyilvánvalóan számtalan behatolást nem észleltek. A kormányzati hálózatokat naponta éri támadás, ez azonban az első alkalom volt, amikor a védelmi minisztérium rendszereibe sikeres betörést hajtottak végre ismeretlen támadók. A tábornok elmondta: nagy hangsúlyt kell fektetni a fiatalok (sok esetben hackerek) véleményére, illetve tanácsaira ez ügyben, hiszen ők tudják, hogy mi folyik pontosan a kibertérben.
Az elmúlt napokban a szervezett bűnözéssel foglalkozó ügynökség szerverét is támadás érte, egyelőre nem lehet tudni, hogy a két incidens között van-e összefüggés.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
A NATO főtitkárának 2014-es évértékelője
2015. január 30-án adták közre Jens Stoltenberg NATO-főtitkár évértékelő jelentését az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének 2014-es évi tevékenységéről. A francia, angol, orosz és ukrán nyelveken is elérhető dokumentum világos, jól áttekinthető szerkezetben mutatja be, az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeit és eredményeit, ismertetve a NATO előtt álló kihívásokat és a kezelésükre adott válaszlépéseket. Az új jelentés több aspektusból is kiemelt helyen foglalkozik a walesi csúcstalálkozó eredményeivel, a Szövetség déli és keleti szárnyán jelentkező kihívásokkal, az afganisztáni ISAF-művelet lezárása utáni feladatokkal, a képességfejlesztés és a védelmi befektetések fontosságával, valamint a partnerkapcsolatok erősítésének lehetőségeivel.

A NATO védelmi minisztereinek brüsszeli találkozója
A NATO jelenleg komoly kihívásokkal néz szembe: az ukrán válság, a Közel-Kelet és Észak-Afrika instabilitása, az új afganisztáni művelet beindítása, valamint a csökkenő védelmi kiadások olyan próbatételeket jelentenek, amelyekre csak erős, egységes szövetségben adható megfelelő válasz. Február 5-én a NATO tagállamainak védelmi miniszterei ezen kihívások és a rájuk adható lehetséges válaszok megvitatására találkoztak Brüsszelben. Az eseményen a miniszterek döntöttek a tavaly szeptemberi walesi csúcstalálkozón elfogadott Készenléti Akcióterv megvalósításáról, ülésezett a NATO-Grúzia Tanács, sor került a Nukleáris Tervező Csoport ülésére, valamint kétoldalú találkozókra is. A találkozó legfontosabb eredményeként 2016-tól a NATO gyorsreagálású képessége 48-72 órán belül bevethető elemmel bővül. Emellett szintén kiemelkedő jelentőségű, hogy a szövetség állandó infrastruktúra kiépítésébe kezd a keleti tagállamok területén.

NATO-NETto Hírfigyelő - 2015. január
2015. január 1. fontos dátum volt a NATO számára, hiszen 2014 végén az afgán biztonsági erők Afganisztán egész területén átvették a biztonsági feladatok ellátását a szövetséges erőktől, ezzel pedig 13 év után végül lezárult az ISAF-misszió. Január elsejétől az új, Eltökélt Támogatás nevű kiképző és támogató művelet lesz majd az afgán erők segítségére. Mindemellett januárban két fontos esemény is történt, mely negatívan érintette az európai biztonsági környezet alakulását. Január 7-én két fegyveres férfi megtámadta a francia Charlie Hebdo szatirikus lap párizsi szerkesztőségét, 24-én pedig oroszbarát szeparatisták Grad rakétavetőkkel lőtték a délkelet-ukrajnai Mariupol lakónegyedeit. Az összesen 17 halálos áldozattal járó franciaországi terrorista akciók és a kelet-ukrajnai harcok kiújulása a NATO-val szemben álló kihívásokra is rávilágítottak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO Hírfigyelő - 2014. december
A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2015 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem