biztonsagpolitika.hu Regisztráció | Bejelentkezés

Ez történt a héten - 14. hét

2012 április 09. - 13:21 - BSZK

Megosztom a cikket:    |    |  több lehetőség...

A New York Times nyilvánosságra hozta, hogy az előző hét végi „Szíria barátai” konferencia eredményeként Katar, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emirátusok 100 millió dollár támogatást ígértek a szíriai ellenzéknek, fegyverkezésre. Már korábban is folyt támogatás a fegyvereseknek: a Szíriai Nemzeti Tanács egy tagja szerint például az előző héten is fél millió dollárt juttattak nekik. A konferencia ezt a csoportot ismerte el hivatalosan, mint a szír nép képviselőjét, de egyesek szerint ez ahhoz vezethet, hogy konfliktusok fognak kialakulni az ellenzéki szervezetek között.

Április 2-én, hétfőn, az ENSZ különleges küldötte, Kofi Annan bejelentette, hogy megegyezett Aszad elnökkel egy április 10-én kezdődő fegyverszünetről. Reménykedett, hogy a szír kormány gyorsan lépéseket tesz a tervben foglaltak megvalósítására, de a héten tovább folytak a harcok az országban. Erre vasárnap Annan azt nyilatkozta, hogy az erőszak folytatása „elfogadhatatlan,” Aszad ezzel megsérti az egyezséget. Szerinte a szír kormánynak azonnal meg kellene kezdenie a párbeszédet az ellenzékkel. Damaszkusz erre azt válaszolta, hogy írásbeli garanciákat vár el az ellenzéktől és az ENSZ-től, hogy a „felfegyverzett terrorista csoportok” is felhagynak az erőszakkal.
 
Április 8-án, vasárnap, megegyezés született a hosszú ideje tervezett afgán-amerikai egyezmény kapcsán, amelynek értelmében az országban folyó éjjeli razziák vezetését immár az afgán biztonsági erők végzik. Aimal Faizai, az Afganisztáni Iszlám Köztársaság elnökének szóvivője elmondta, hogy innentől kezdve az éjszakai őrjáratok teljes egészében afgán irányítás alá kerülnek, és a szövetséges csapatok csupán támogató jelleggel vesznek részt azokban. Az aláírásra vasárnap késő délután kerülhet sor az Afgán Külügyminisztérium épületében. Az afgán felet az ország hadügyminisztere, Abdul Rahim Wardak tábornok, az amerikait pedig John Allen tábornok képviseli. A szövetséges csapatok által vezetett éjjeli katonai műveletek rendkívüli népszerűtlenségnek örvendtek az ország lakossága és Karzai elnök körében, de kifejezetten hatásosnak bizonyultak a tálib aktivitás visszaszorításának szempontjából. Az egyezmény megkötése hatalmas lökést adhat a hosszú ideje csak tervezett afgán-amerikai stratégiai-együttműködési szerződés szempontjából, amelyet az amerikai fél még a májusban megtartandó NATO chicagói csúcs előtt kíván megvalósítani.
 
Felvétel egy éjszakai razziáról Afganisztánban. (Forrás: aljazeera.com)
 
Hat ember meghalt és többen megsérültek – köztük az átmeneti kormány miniszterelnöke Abdiweli Mohamed Ali is – abban a robbanásban, ami április 4-én (szerdán) történt Szomália fővárosában. A detonációt egy fiatal szomáli nő idézte elő, amely egy nemrég újonnan megnyitott színház ünnepségén történt. Az áldozatok között van Said Mohamed Mugambe, a szomáliai Labdarúgó Szövetség vezetője és Adan Hagi Yabarow Wish, a szomáliai Olimpiai Bizottság főnöke is. A merénylet valószínűleg a miniszterelnök ellen irányult, ugyanis a robbanás akkor következett be, amikor Mohamed Ali a színpadon volt. A nő, aki aktiválta a bombát 20-25 év között lehetett és feltehetően egy rendőrigazolvánnyal jutott be a rendezvényre. Az incidens mélyen megrázta az országot. Az iszlamista Al-Shabaab csoport vállalta a felelősséget a támadásért. Állításuk szerint a robbanóanyagokat már korábban elhelyezték a helyszínen, azt viszont tagadták, hogy a nő hajtotta volna végre a támadást.
 
Huszonöt év börtönbüntetésre és 15 millió dollár pénzbüntetésre ítélték a „halál kufáraként” emlegetett egykori szovjet katonatisztet. Viktor But orosz fegyverkereskedő ellen hozott elsőfokú ítéletet New Yorkban hirdette ki a bíróság. Ez volt a lehető legenyhébb büntetés, az ügyészség ugyanis életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérte. Az 1990-es évektől több válság- és háborús övezetbe szállító fegyverneppert 2008-ban fogták el az amerikai kábítószer-ellenes hivatal (DEA) munkatársai Thaiföldön. A beépített ügynökök kolumbiai gerilláknak adták ki magukat és megállapodtak Buttal 5 ezer AK 47-es gépkarabély, valamint száz vállról indítható rakéta átvételéről. 2010-ben szállították át az Egyesült Államokba, ahol fiktív üzletek miatt ítélték el. A 45 éves fegyverkereskedő négy nyelven beszélt és egyes becslések szerint 6 milliárd dolláros vagyont halmozott fel. Az orosz külügyminisztérium a But ellen hozott ítélet másnapján, április 6-án, pénteken részrehajlónak és alaptalannak nevezte az ítéletet és minden politikai, diplomáciai, jogi eszköz felhasználását kilátásba helyezték Viktor But Oroszországba történő szállítása érdekében.
 
Boris Tadic, Szerbia elnöke április 4-én bejelentette lemondását, 10 hónappal azelőtt, hogy ötéves mandátuma lejárt volna. Az elnök április 6-án küldte el a lemondásáról szóló levelet a parlamentnek, így tervei szerint május 6-án, a helyhatósági választásokkal egy időben elnökválasztást is tartanak Szerbiában. Tadic kijelentette, indulni fog a májusi választáson, és esélyesnek is számít, hiszen pártja, a Demokrata Párt a legtámogatottabb Szerbiában, valamint az is növeli a leköszönő elnök népszerűségét, hogy márciusban az Európai Unió hivatalos tagjelölti státuszt adott a balkáni államnak. Az elnökválasztáson Tadic legnagyobb vetélytársa várhatóan Tomislav Nikolic, a Szerb Haladó Párt elnöke lesz, akinek népszerűsége az utóbbi években megnőtt a lakosság körében. Boris Tadic helyét az elnöki pozícióban ideiglenesen Slavica Djukic Dejanovic, a parlament szóvivője vette át.
 
A spanyol Védelmi Minisztérium, köszönhetően a nagymértékű megszorításoknak, nem rendelt költségvetési forrást 2012-re a különleges fegyverkezési programok túlnyomó részére. A hivatal az idei évben 6 261 millió euró felett rendelkezhet, amely 8,8%-os csökkenést jelent az előző évhez képest, ami szinte megegyezik a beruházásokra fordítható összeg nagyságával. Csak a három legnagyobb volumenű program megtartására van elegendő anyagi forrás: az Eurofighter vadászbombázóra 3,5 millió, az A400M európai katonai szállítórepülőre 870 000, míg a harci helikopterekre 550 000 euró. Támogatás nélkül maradtak az F-105-ös fregattok, az S-80-as tengeralattjárók, Leopard és Pizarro harckocsik és járművek, valamint a tarackok és páncéltörő rakéták is. A megszorítások legnagyobb mértékben a fegyverzet-beruházásokat érintették, ahol 97%-os pénzügyi elvonásra került sor, így idén erre már csak 4,95 millió euró áll rendelkezésre, szemben a 2011-es 204,5 millió euróval. A Fegyveres Erők egyéb modernizációs programjai is közel 30%-os költségelvonást szenvedtek el, továbbá a haderő személyi állománya a múlt évhez képest 2000 katonával és tengerésszel csökkent.
 
Spanyol Eurofighter Typhoon típusú vadászbombázó Spanyolország partjai felett (Forrás: defenseindustrydaily.com)
 
Oroszország továbbra is ösztönözni kívánja a párbeszédet Azerbajdzsán és Örményország között Hegyi-Karabah kérdésében – jelentette ki Szergej Lavrov, Oroszország külügyminisztere örményországi látogatása során április 2-án, hétfőn. Hegyi-Karabah azerbajdzsáni része, azonban jelentős örmény lakossággal bír. A két ország közötti konfliktus feloldására Dmitrij Medvegyev orosz elnök közvetítésével már történt kísérlet 2012 januárjában, az azeri, az örmény és az orosz elnök részvételével zajlott tárgyaláson, azonban ekkor nem született megoldás, a felek azonban megállapodtak, hogy további egyeztetéseket folytatnak a jövőben.
 
Oroszország négy hadihajóval, valamint támogató hajókkal, harci repülőgépekkel, helikopterekkel és haditengerészeti egységekkel vesz részt április 22-29. között Kínával közösen egy haditengerészeti gyakorlaton - közölte a RIA Novosztyi április 3-án, kedden. Az összesen több mint húsz orosz és kínai hadihajót felvonultató gyakorlat nem az első, amelyet a két ország együtt rendez: a Sanghaji Együttműködési Szervezet keretében 2005 óta rendszeresen sort kerítenek ezekre a gyakorlatokra.
 
A szíriai hatóságoknak kell megtenniük az első lépést a béke érdekében, és ki kell vonniuk csapataikat és eszközeiket a lázadó városokból – nyilatkozta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter április 2-án, hétfőn. Lavrov ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az egyoldalú lépések nem elegendőek a helyzet megoldásához, célozva a kormány ellen harcolókra. A külügyminiszter szerint a szíriai kormány számos hibát követett el az elmúlt egy évben, többek között elhibázottan reagált a tiltakozásokra, amelyeken – Lavrov elmondása alapján – fegyveres provokátorok és békés tüntetők egyidejűleg voltak jelen.
Április 4-én, szerdán került nyilvánosságra, hogy a szíriai ellenzék képviselői Moszkvába látogatnak április 17-18-án, amelynek célja az ENSZ Biztonsági Tanácsában folytatott tárgyalások során formálódó tervek részleteinek megvitatása. Oroszország támogatja Kofi Annan erőfeszítéseit, hogy április 10-től megszűnjenek az erőszakos cselekmények Szíriában. A Biztonsági Tanács felszólította a szíriai kormányt, hogy állítsa le a civil lakosság elleni katonai műveleteket, és kezdje meg erői kivonását a városokból, továbbá hogy a részes felek 48 órán belül a fegyveres erőszak minden formájának vessenek véget. Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint Oroszország Annan javaslatát olyan lehetőségnek tartja, amely segíthet a béke helyreállításában, feltéve, hogy minden érintett konstruktívan együttműködik.
 
A Vikramaditija repülőgép-hordozó tengeri gyakorlatának kezdete május 25-re várható - tudósított a RIA Novosztyi április 6-án, pénteken. A hajót, amelyet eredetileg a orosz haditengerészetnek szántak, Indiába helyezték vissza, de három-négy hónapig a Jeges- illetve a Barents tengeren fog gyakorlatozni. A Szevmas hajógyár kijelentette, hogy a tengeri gyakorlatok teljesítése után azt tervezik, hogy december 4-vel bezárólag visszaszállítják a hajót Indiának. Jelenleg a Vikramaditija fő generátorainak tesztelése zajlik, a legénység gyakorlata március végén befejeződött. A Vikramaditija – korábban Admiral Gorshkov –  egy szovjet repülőgép-hordozó. Oroszország 2004-ben eladta Indiának, azonban csak a nyolc éve tartó felújítás végén, 2012-be adják majd át. India már elkezdte a MiG-29K vadászrepülőgépeket leszállítani a Vikramaditijára.
 
Vikramaditija repülőgép-hordozó (Forrás: en.rian.ru)
 
A fehérorosz Állami Katonai-Ipari Bizottság tervei szerint kifejleszt egy robotrepülőgépet a függőleges fel- és leszállás képességével, mondta a bizottság elnöke, Szergej Gurulev. Gurulev kijelentette, hogy számos fehérorosz védelmi cégnek már van kutatási és fejlesztési munkája és gyártási gyakorlata ezen a területen. Fehéroroszország már számos robotrepülőgépet fejlesztett ki, többek között a középosztályú Grif-1 taktikai távirányítású repülőgépet. A Grif-1-nek 100 kilométeres a hatótávolsága és legfeljebb 30 kilogrammnyi éles töltetet képes hordozni.

Stratégiától stratégiáig. A 2009-es és 2012-es magyar katonai stratégia összehasonlító elemzése
(szerző: Csiki Tamás - Tálas Péter)
A grúz-orosz háború hatása a kelet-közép-európai biztonságfelfogásra
(szerző: Tálas Péter)
Konfliktusforrások és kiútkeresés Jemenben
(szerző: Prantner Zoltán)
Az új Nemzeti Katonai Stratégia a nemzetközi tapasztalatok tükrében
(szerző: Csiki Tamás)
Magyarország regionális érdekérvényesítési lehetőségei a Smart Defense koncepció keretében
(szerző: Budai Ádám)
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
2014-ben Magyarország számos évfordulót ünnepelhetett, többek között az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez történő csatlakozásunk 15. évfordulóját. Ebből az alkalomból az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpontja azt kezdeményezte, hogy a kormányzati és nem-kormányzati, szakmai és civil szervezetek közvetítésével egykori és jelenlegi politikaformálók, valamint a döntések végrehajtásában fontos szerepet játszó személyek véleményét, a közösen elért eredményeket szélesebb körben is megismertesse 2014 folyamán. Így 2014 januárjától „15 Év – 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről” elnevezéssel a magyar NATO-tagság eredményeinek nagyobb láthatóságot biztosító interjú-sorozatot készítünk. Célunk, hogy a Stratégiai Védelmi Kutatóközpont, a Magyar Atlanti Tanács és az NKE Biztonságpolitikai Szakkollégiuma közösen minél szélesebb körben, kiemelten a fiatal generáció tagjaira koncentrálva növelje az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének, valamint a magyar céloknak, tapasztalatoknak, eredményeknek az ismertségét. A rövid interjúkat 15 ismert és elismert, a kül-, biztonság- és védelempolitika szakterületén egykor vagy jelenleg is szerepet vállaló szakemberrel készítjük el – melyek közül Ön most a tizennegyediket olvashatja, amit Varga Gergely biztonságpolitikai szakértővel, az NKE Stratégiai Védelmi Kutatóközpont munkatársával készítettünk.

NATO Hírfigyelő - 2014. december
December hónap elsősorban a partnerkapcsolatok erősítésével és az afganisztáni misszió lezárásával telt. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár találkozott többek között Ukrajna és Irak miniszterelnökével, valamint Afganisztán elnökével, továbbá részt vett a Mediterrán Dialógus 10. és az Isztambuli Együttműködési Kezdeményezés 20. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségeken. A 13 évig tartó ISAF-művelet zárása lehetőséget adott arra, hogy a főtitkár értékelhesse a szövetséges erők által elért eredményeket, ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, hogy Afganisztán továbbra is kihívásokkal néz szembe, amelyekkel a 2015. január elsején induló új műveletnek is szembe kell majd nézni. A hónap legfontosabb eseménye a külügyminiszterek találkozója volt, ahol a résztvevők megtárgyalták a NATO reagálóképességének és készültségének fokozására eddig tett és a jövőben megteendő lépéseket, valamint ismét megerősítették támogatásukat Ukrajna irányában, a segítségnyújtás konkrét területeit is megnevezve.

A NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozója - 2014. december 1-3.
A NATO számára sok változást hozott a 2014-es év, komoly kihívások érték a szövetséget, ám a legfontosabb talán az az átrendeződés, amely e kihívások fontossági sorrendje terén volt megfigyelhető. Hiszen a hidegháború befejezése óta a fenyegetések zöme jellemzően a nem hagyományos kategóriából kerül ki, így a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek proliferációja vagy a kibertérből érkező fenyegetések, azonban idén újra előtérbe került a Szövetség központi, eredeti funkciója. Az orosz fenyegetés árnyékában újra felértékelődött a kollektív védelem, annak a kérdése, hogy a szervezet képes-e garantálni tagállamai szuverenitását, lakosaik biztonságát – hiteles-e még a Washingtoni Szerződés ötödik cikkelye? A felmerült fenyegetésekre a walesi csúcstalálkozón adott válaszokat a Szövetség, a decemberi külügyminiszteri értekezlet homlokterében pedig elsősorban ezek végrehajtásának kérdése állt. Három központi téma emelhető ki: az Ukrajna elleni orosz agresszió, az új afganisztáni misszió paraméterei és a kollektív védelem szavatolása. Cikkünk a találkozó első két napjának eseményeit mutatja be; a harmadik napon bilaterális találkozókra került sor, amelyek a nyilvánosság kizárásával folytak.

15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. november
15 Év - 15 Hang. Vélemények Magyarország 15 éves NATO-tagságának eredményeiről
A Baltikum válasza az ukrán válságra - A Varsói Biztonsági Fórum üzenetei
NATO-NETto Hírfigyelő - 2014. október

Kiemelt cikkek
Nem hagyományos kihívások és kiberbiztonság - Interjú Iklódy Gáborral a NATO főtitkárának korábbi helyettesével
Az ENSZ Kongói Demokratikus Köztársaság Stabilizációs Missziójának (MONUSCO) bemutatása
A kanadai olajhomok kitermelése, mint az Amerikai Egyesült Államok energiadiverzifikációjának megoldása
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? II. rész - A 2011-es Londoni zavargások eseményeinek értékelése és a jelen bevándorlás politika válsága
Káosz vagy rend az Egyesült Királyságban? I. rész - A 2011-es londoni zavargások elemzése és összehasonlítása más európai zavargásokkal
A NATO főtitkárának 2013. évi jelentése
Az Európai Tanács közös biztonság- és védelempolitikai csúcstalálkozójának háttere és eredményének értékelése
A NATO és a Smart Defence, a Smart Defence és Magyarország
Az Európai Unió bevándorláspolitikája
Európa, mint biztonságfogyasztó - Válságban az európai védelempolitika?


A biztonságpolitika.hu kiadója a Biztonságpolitikai Szakkollégium Egyesülete. © 2004-2015 minden jog fenntartva. Impresszum | Adatvédelem